УДИ АЛАН

        На 1 декември 2010 г. култовият режисьор Уди Алън навърши 75 години.

   Американският кинорежисьор, актьор, сценарист, писател, продуцент Уди Алън, чието истинско име е Алън Стюарт Конигсберг е роден в САЩ, в Нюйоркския район Бруклин.

      На 15 годишна възраст започва да съчинява хумористични скечове за пресата и се изявява като актьор комик по нощните клубове, а също и като музикант, измисляйки творческия си псевдоним Уди Алън.

     Творчеството му е образец на “авторско кино”. Сам пише сценария, режисира и участва в главните роли в повечето си филми. Невъзможно е да бъде отделен от него нито един от образите му. В края на 1960 г. си завоюва репутацията на най-големия комедиограф на американския екран. Героите му, както и самият той, са самотни, невротични, измъчени от психологически комплекси интелигенти, обитатели на големия град. От този период са филмите му What’s New Pussycat, What ‘s Up Tiger Lily?, комедията Грабвай парите и бягай.

     Седемдесетте години на миналия век са за Алън “десетилетие на пародиите”. Той пародира знаменити сюжети и стила на велики майстори, от писатели като Лев Толстой и Феодор Достоевски /Любов и смърт/ до Ингмар Бергман /Сексуална комедия в лятна нощ/.  В този период създава филмите си Банани, Всичко което бихте искали да знаете за секса... За връх на творчеството му от този период се смята нюйоркската му трилогия  Анни Хол /1977 г./, за която получава Оскар за режисура и сценарий, Интериори /1978 г./ и Манхатън /1979 г./.

     През 80-те години на ХХ век един от най-добрите филми на Уди Алън е Зелиг – пародия на прекаленото увлечение по фройдизма, притча за човека хамелеон, който изпитва на гърба си всички перипетии на първата половина на ХХ век. Освен него той създава и филмите Сексуална комедия в лятна нощ /1882 г./, Хана и нейните сестри /1986 г./, Нюйоркски истории /1989 г./ и др.

 В средата на 90-те години  режисира блестящи, весели, забавни и изпълнени със смешни измислици комедии – Куршуми над Бродуей /1994 г./, Могъщата Афродита /1995 г./ Всеки казва: обичам те /1996 г./.

      В края на миналия и първото десетилетие на новия двадесет и първи век Уди Алън снима предимно в Европа и това е един много силен период за него. Да разнищим Хари, Сладък и гаден, Дребни мошеници, Проклятието на скорпиона са признати за едни от най-добрите му работи. В Испания снима Вики, Касандра, Барселона /2008 г./ , добил голяма популярност. Сред последните му работи е Whatever Works /2009 г./.

     Автор е на три сборника с разкази и пиеси – Странични ефекти, Квит сме и Без перушина. Голям поклонник е на класическата музика и джаза. С Ню Орлиънс джаз бенд записва два албума, които биват представен на джаз фестивала в Монтрьо през 2008 г. През същата година прави и своя дебют като оперен режисьор в операта в Лос Анджелис, поставяйки едноактната пиеса на Джакомо Пучини  Джани Скики.

Уди Алън е носител на Оскар за 1978 – две награди и за 1987 г. Носител е и на наградите О’Хенри , Сезар, Златен глобус, Златен лъв и др.

През 2005 г. му е присъдено трето място сред най-добрите комици на всички времена.