УОРЪН БЪФЕТ

  

     Известен като „Оракулът от Омаха” заради прозорливостта си по отношение на пазара, Бъфет се е превърнал в култова фигура. В света на инвестициите, борсовите игри и големите компании неговото име винаги предизвиква респект и уважение. Уорън Бъфет е безспорният инвеститор номер едно на всички времена.

     Той винаги е искал да бъде богат и още от много малък започва да преследва своята мечта. На 11 години купува първите си 3 акции и печели 5 долара, а състоянието му днес се изчислява на десетки милиарди долари. Известният като „акулата на финансовите пазари” Бъфет се е превърнал в един от малцината, успели да постигнат своята цел. Винаги заема едно от челните места в класациите на най-богатите хора в света.

 

     Легендарният инвеститор Бъфет, собственик на компанията Berkshire Hathaway, е роден през 1930 г. Сам за себе си казва, че е спечелил от лотарията на живота – родил се е на точното място, в най-правилното време. Още като дете той изумява приятелите си с невероятната си способност да помни и анализира цифри. Едва 11 годишен започва да се увлича по работата на баща си, който бил брокер. Той толкова много е увлечен от бизнеса, че се впуска в него още 14 годишен – със спестяванията си, възлизащи на 1200 долара, които е натрупал от разнасяне на вестници с велосипед, си купува ферма и я дава под наем.

     Книгата на Бенджамин Греъм „Интелигентният инвеститор” запалва сериозно Бъфет за инвестирането и е причината през 1950 г. да се запише да следва в Бизнес училището на университета „Колумбия” в Ню Йорк, тъй като Греъм преподава там. След завършването си и след като натрупва достатъчно опит, той започва работа за своя герой. През 1956 г. основава първата си компания „Бъфет Асошиейтс”, която закрива през 1969 г. защото смята, че философията на Греъм става все по-малко приложима.

     Основна инвестиционна компания на Уорън Бъфет става Berkshire Hathaway, в която той прилага идеите на Бен Грейм при изкупуване на цели компании. През 1965 г., когато официално застава начело на тази своя компания, той работи само с една бизнес линия – производството на текстил и генерира приходи от 600 милиона долара. Едно от брилянтните му решения е да закупува застрахователни компании. Премиите на практика са безлихвен заем с дълъг период, готов за инвестиране. Щом доходът расте, парите отиват в нови придобивания, способни да акумулират още пари. С натрупаните средства Бъфет инвестира във внимателно подбрани компании, като American Express, Coca-Cola, Gillette, The Washington Post. От години компанията на Бъфет придобива дялови участия в най-различни отрасли като производство на бои, килими, мебели, бельо, хранителната индустрия. 145 хил. души работят в контролираните от него фирми, като компанията му е максимално децентрализирана. Става ли дума за придобиване на дялове, Бъфет действа мигновено. Купува енергийни фирми, телекомуникационни  компании. Днес компанията е невероятно диверсифицирана и интересите й се простират от застраховането, от  произвеждането на тренажори за полети до прахосмукачки, а между тях са включени много дейности, включително инвестиране в акции, котиращи се на фондовата борса. Ако Бъфет поддържа тези темпове на развитие, то неговата компания ще погълне Съединените щати през следващите 30 години. Тази прогноза буди интерес, като се има предвид, че днес, на 80-годишна възраст, Бъфет казва, че планира да се пенсионира 10 години след като умре.

 

     Това, което отличава Бъфет от останалите инвеститори е неговият невероятен усет и подход при реализирането на всяка отделна сделка. Той никога обаче не инвестира в бизнес, който не разбира. Труден е за имитиране. Към гениалната му способност да прави пари се добавят къртовски труд и драконовска дисциплина. Забележително е умението на Бъфет да обвързва трайно служителите си с принципите, които той самият изповяда като лидер.

     Бъфет открива инструмента за лидерство в собствената си личност: в системата си от ценности, в поведението си спрямо онези, които му поверяват спестяванията си, в своята почтеност, в своите високи идеали и в своята честност. Те стават израз на идеалите на Berkshire Hathaway. Освен това е научил, че управлението на хора може да развие вътрешната им мотивация, когато правилата, които трябва да следват произтичат от самите служители, а не се налагат отгоре. Бъфет разбира, че управленският контрол се основава на свободата и той се придържа към тази проста философия при управлението на капитала.

 

     Милиардерът е любимец на американците, тъй като се държи много непосредствено за човек с неговите възможности. Все още живее в къщата си в Омаха, Небраска, която е закупил за 31 500 долара през далечната 1958 г. Той още работи в скромен офис на 14-я етаж в сграда, която е наел преди 50 години. Няма мобилен телефон, не ползва компютър и калкулатор, не ползва услугите на служебен шофьор, а сам кара колата си Кадилак DTS. Рядко отклонява разговори по телефона. Не е почитател на срещите и натовареното ежедневие, често работи от дома си.

Уорън Бъфет се смята за инвеститор номер едно в целия свят. Ежегодният обяд с този човек, провеждащ се от девет години насам, се продава на търг в e-Bay и за това време той е поскъпнал 84 пъти, до 2.11 млн. долара. Престижната му позиция в списъка на Forbes за най-богатите хора на планетата добавя особена тежест на неговото мнение, което простосмъртните инвеститори възприемат като глас Божи.

 

     През 2006 г. Уорън Бъфет направи най-голямото дарение в историята на САЩ, като за благотворителност преведе 37 млрд. долара на фондацията „Гейтс”.

     През юли т.г. американският магнат дари 1.5 млрд. евро отново на фондацията на Бил Гейтс и още 300 млн. евро на фондацията, „Сюзън Томсън Бъфет”, носеща името на съпругата му.

     Наред с желанието да трупа пари и да печели Уорън Бъфет казва: „Смисълът на живота е да бъдеш обичан от колкото се може повече хора измежду тези, които искаш да накараш да те обичат”.

     Ето и пет от легендарните му съветите за успех и богатство:

  1. Живей малко под възможностите си.
  2. Излизайте от тежки ситуации и загуби.
  3. Знайте стойността си.
  4. Инвестирайте умно.
  5. Купувайте евтино.