ХЕНРИ ФОРД

/1863 – 1947/

 

     Хенри Форд е един от най-значимите и най-влиятелни предприемачи на ХХ век. Той ще остане в историята като създател на конвейрното производство и на поточната линия. Въпреки че не е изобретател на автомобила, той го превръща от прерогатив на богатите в масова стока, достъпна за обикновените американци.

     Бъдещият основател на мощната автомобилна империя е роден на 30 юли 1863 г. в Грийнфилд, Детройт, щата Мичиган в семейството на ирландски емигранти. Баща му е бил фермер. Още като дете проявява огромен интерес към инженерните науки и механиката. Едва 16-годишен напуска училище и започва работа като младши механик във фирма в Детройт. Интересът му към механиката се проявява и към часовниковите механизми – разглобява и сглобява часовниците на приятелите си, страст, която му остава за цял живот. През 1893 г. става главен механик на Edison Electrical Factory, която осигурявала осветлението на Детройт. Шест години след това, през 1899 г. става главен инженер на Детройтската автомобилна компания. Скоро след това я напуска и през 1903 г. основава, заедно с единадесет свои приятели и сумата от двадесет и осем хиляди долара Ford Motor Company. Компанията започва дейността си в сградата на неголяма фабрика за производство на карети. По това време той вече е успял да си спечели славата на изобретател на състезателни автомобили – създава своята състезателна кола “Грос Поинт”. С нея участва в състезания и дори ги печели. Това е повратната точка, защото той привлича вниманието на финансистите и фирмата се изправя на крака. Идеята му винаги е била да произвежда автомобили за широк кръг от хора и за всекидневно ползване.

     “Всяко нещо, открито с намерението за най-голямо добро, за най-голям брой хора, ще спечели в края на краищата”, споделя тогава Форд.

 

     Първият модел на Форд е Мodel A Fordmobil, произведен през 1905 г. С ниската си цена – само 850 долара и със своя базов, но солиден проект той привлича масовия потребител.

 

     Но истинският  успех е следващият модел – Ford Model T, който става най-известният автомобил в историята на автомобилостроенето и е наречен „автомобилът, които качи Америка на колела”. Както сам той разказва, създал този модел като скулптура, премахвайки всичко излишно.

     Базовата му цена е 260 долара и за една година са продадени близо 11 хиляди коли. За да увеличи производителността на труда първи внедрява производството на конвейр. Това нововъведение става нов етап в индустриалната революция. По това време от фабриката на Форд излиза по един автомобил на 12 часа и половина. До 1925 г. обаче, на всеки 10 секунди от фабриките излиза по една кола. В края на осемнадесет годишното производството на Ford Model T са произведени шестнадесет милиона автомобила.

     Следващият автомобил на Хенри Форд е Модел А, представен през 1928 г., останал четири години в производство, за които са продадени над 5 милиона коли.

     През 1932 г. Ford представя 3,6 литров V-8 двигател, които се произвежда до 1953 г., и автомобилите, оборудвани с тези двигатели били сериозна конкуренция на по-скъпите и по-мощни американски автомобили. Следват марката Mercury, знаменателният модел Thunderbird, небезизвестната Cobra.

     Хенри Форд е създател на 161 патента, регистрирани в Американското патентно ведомство. Неговите изобретения свалят значително производствените разходи. Интересното при него е, че той не е виждал смисъл от счетоводителите и одиторите и никога не е допуснал във фабриките си одитори.

     През 1945 г. Хенри Форд предава управлението на компанията на своя  внук Хенри Форд II. Когато Хенри Форд умира през 1947 г. той оставя огромна преуспяваща индустрия на своето семейство и много по-голямо наследство на света. Когато Форд започва масово производство на автомобили, неговият девиз бил „Виж как Ford минава покрай теб”.

     Шампионът на масовото производство Хенри Форд е не само гениален автомобилен конструктор. Той задава тона на съвременните социални взаимоотношения. Оставил е в наследство многобройни трудове, посветени на идеята, че е възможно успешното въздействие и сработване между крупните капитали и работническата класа. Той преобръща обществената организация, като прави лекия автомобил общодостъпен за всички и създава благоприятна среда за работниците си, като намира най-правилната форма за взаимодействие с подчинените си.

 

     “Моят секрет за успех се заключава в умението да разбирам гледната точка на другия човек и да гледам на вещите от негова гледна точка” и също:

     Бизнес, който не носи нищо, освен пари е слаб бизнес!

     Богатството му е оценено на тридесет и шест милиарда долара.