Проучване на казуса на бизнес стратегията на Walt Disney

 

     Компанията Walt Disney е базиран в Америка гигант за глобални забавления, с приходи от 27 милиарда на година. Основана е от Уолтър Дисни в съдружие с брат му Рой О’Дисни през 1923 г. През 1928 г. Уолт Дисни създава Mickey Mouse, като първоначално Уолт иска да го нарече „Mortimer”, но неговата съпруга го убеждава да го нарече „Mickey Mouse” и оттогава Mickey е класически хит, създаден от Уолт Дисни. През 1937 г. Disney представят своя пръв пълнометражен музикален анимационен филм, наречен „Снежанка и седемте джуджета”, който е все още голям хит и остава в сърцата на зрителите.

     Уолт Дисни знае как марката Disney да създава стойност за клиента. Той цени забавното развлечение на семействата, базирано на традиционните семейни ценности. Disney откликва на тези предпочитания, като пласира марката в различни пазари от клиенти. Можем да кажем, че американското семейство отива заедно, за да види филмите на Disney. Те се забавляват добре. Те искат преживяването да продължи. Така Уолт Дисни предлага на клиентите различна гама от продукти според специфичните възрастови групи.

     Disney е гигант в четири пазара: студията и анимационните филми на Disney, парковете и курортите на Disney, телевизионните канали и медийни мрежи на Disney и накрая търговските продукти на Disney.

     През 2003 г. Disney снима филм, наречен „Карибски пирати”, който е популярен касов хит. Филмът е предназначен за всички членове на семейството. В допълнение към филма Disney създава приказни паркове, търговски програми, видео игри, телевизионни сериали и комични книги. През 2004 г. Disney представя анимационния филм „Дом в планината”, който отново е хит. Отделно от филма Disney създава албум със саундтрак, разнообразни детски играчки, дрехи на известни герои, приказни паркове и поредица от книги. Така Disney съпровожда своите филми със съпътстващи продукти, свързани с тях.

     Стратегията на Disney е да се изграждат пазари за всяка от дейностите, от класически като Mickey Mouse до нови хитове, като сайта Kim Possible. Всяка марка се създава за специфична възрастова група и канал за дистрибуция. Disney има голям канал за дистрибуция, включително Baby Mickey Mouse, предназначен за бебета. Mickey Маус се продава в магазините и в специалните магазини за подаръци. Baby  Mickey Mouse е по-евтина опция, която се продава по масовите канали. Подаръците на Disney Mickey са предназначени за малки деца, докато Mickey е предназначен без ограничения за тийнейджъри и възрастни.

     Говорейки за телевизионни канали, Disney има собствен канал, наречен Disney, който е топ прайм тайм дестинация за деца между 6 и 14 години. Disney има предучилищни програми, наречени „домашни игри”, предназначени за малки деца от 2 до 6-годишна възраст. Disney предлага съвместно с други компании карти Visa за възрастни. Притежателите им печелят по един долар на всеки 100 долара и могат да зареждат картата с до 75000 долара годишно, а след това да похарчат спечеленото за стоки и услуги а Disney, включително в приказните паркове и курорти, магазините на Disney, студията на Disney и продуктите на Disney. Disney също предлага оферти за освежаване на детски стаи в разнообразни цветове, с форми на мишки и уши.

     Disney също има лицензирани хранителни продукти с изображения на герои. Така например Disney произвежда йогурт, наречен Yo-Pals с картинка на Мечо Пух и приятели. Четирите унции йогурт са предназначени за дeца от предучилищна възраст, с илюстрирана кратка история под капачката, която поощрява четенето и откритията. Disney също има щамповани бисквити с ванилия и други аромати, с образи на известни герои, като Мики Маус, Доналд Дък и др.

     Disney предлага телевизионна реклама, наречена Kim Possible, която интегрира няколко продуктови линии. Kim Possible е типично гимназиално момиче, което в свободното си време спасява света от престъпници. Това е кабелна анимационна програма номер едно в своя времеви интервал и със седем раздела продукти. Те включват следното:

  • Disney хард – сладкиши, обеди, хранителни продукти, декориране на стаи.
  • Disney софт – спортни екипи, дрехи, аксесоари.
  • Играчки Disney – екшън герои, мърдащи картинки, кепчета, плюшени играчки, кукли барби.
  • Публикуване на Disney – дневници, новели за деца, комикси.
  • Записи на Walt Disney – саундтрак на Kim.
  • Домашно кино Buena Vista.
  • Игри Buena Vista – игри за напреднали.

     Успехът на Kim Possible се дължи на наситени с екшън истории, които се превръщат добре в продукти от много категории. Днес разпространителската способност на продуктите на Kim Possible е смайваща и общо 3 милиона изображения на Mickey Mouse се насочват към децата всяка година.


 

The Walt Disney Company

www.disney.go.com