Проучване на казус на

корпоративно управление: Скандалът с WorldCom

 

     WorldCom е телекомуникационна компания, базирана в САЩ. Тя става известна с това, че представя фалшиви финансови отчети на стойност 4 милиарда долара. Компанията прибягва до измамни счетоводни практики в продължение на пет тримесечия, което включва четири тримесечия на 2001 г. и първото тримесечие на 2002 г. WorldComе, основана от Бил Фиълдс в Хатисбърг, Мисисипи, през 1983 г. под името „Long Distance Discount Services (LDDS), осигурява телекомуникационни услуги на големи разстояния. По-късно, през 1992 г., LDDS придобива Advanced Telecommunication Corp. През 1995 г. LDDS променя името си на WorldCom, защото предполага, че така може да постигне устойчивост заедно с глобално присъствие и по такъв начин да придобие телеком компании по света. През 1998 г. купува мрежовите единици на America Online и CompuServe. Но най-голямата сделка на WorldCom е придобиването на Microwave Communication Inc. на цена от 40 милиарда долара. През октомври 1999 г. Sprint Corporation и WorldCom обявяват сливане на стойност 129 милиона долара.

Подробности за измамата:

     Главният изпълнителен директор Еберс забогатява от фалшиво увеличение на цени на обикновените акции на своите холдинги в WorldCom. През 2000 г. WorldCom на практика регистрира сериозен спад, в резултат на което Министерството на правосъдието на САЩ го принуждава да изостави сливането със Sprint Corporation. Освен това по онова време акциите на WorldCom започват да падат и Еберс е под натиск и от банките и за да ги удовлетвори, трябва да обезпечи искане за плащане при по-висок приход. За да увеличи фиктивно приходите, той прибягва да фалшиви отчети и по тази причина по-късно през 2002 г. е заменен от Джон Сигмор. След оставката на Еберс става известно, че по време на неговото управление главният финансов мениджър Скот Съливан, главният счетоводител Дейвид Майерс и директорът на счетоводната служба Бъфорд Йейтс са били принудени да използват измамни счетоводни практики от 1999 г. до 2000 г.

 

     Измамата се извършва по два начина:

  1. Оценяване на по-ниска стойност на „линейните разходи” (взаимносвързани разходи с други телекомуникационни компании), като тези разходи се капитализират в баланса, вместо да се отчитат.
  2. Едновременно с това фалшиво увеличение на приходите чрез записи в „корпоративните отчети за приходите”.

 

     На 26 юни 2002 г. Комисията за ценните книжа и фондови борси на САЩ стартира разследване на тези практики, на основата на което се оценява, че общите активи на компанията са надценени с 11 милиарда долара. На 21 юли 2002 г. WorldCom попада в съдебна процедура по несъстоятелност според Глава 11.